Śniadanie ok 350 kcal
1. Owsianka, która jest smaczna od razu po przygotowaniu na ciepło, ale jest też dobrym pomysłem by zabrać ją w słoiczku i zjeść na zimno.
SKŁADNIKI:
- 110 ml (pół szklanki)
- Napój (mleko) roślinny, np. kokosowy, sojowy, migdałowy/ mleko spożywcze 2% tłuszczu
- 40 g (4 łyżki) Płatki owsiane
- Jabłko
- 5 g (pół łyżki) Wiórki kokosowe
- 5 g (pół łyżki) Chia nasiona
- 5 g (łyżeczka) miód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko, płatki owsiane, chię i jabłko zagotuj i odstaw na 5-10 minut, aż owsianka zgęstnieje. Gotową owsiankę wymieszaj z miodem i wiórkami kokosowymi.
2. Owsianka z kakao i mrożonymi malinami
Składniki:
- 110 ml (pół szklanki) Napój (mleko) roślinny, np. kokosowy, sojowy, migdałowy/ mleko spożywcze 2% tłuszczu
- 40 g (4 łyżki) Płatki owsiane
- 5 g (pół łyżki) Dynia, pestki
- 5 g (pół łyżki) Siemię lniane
- 5 g (pół łyżki) Kakao 16%, proszek
- Maliny, mrożone (garść)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do rondelka wsypać płatki i siemię lniane, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu nie mieszając, następnie gotować przez 5 – 7 minut do czasu, aż odpowiednio zgęstnieje i chwilę odczekać. Dodać kakao i wymieszać. Podawać z pestkami dyni i (ewentualnie ze zblendowanymi na mus mrożonymi) malinami.
3. Omlet bananowy
Składniki:
- 2 Jaja kurze całe
- Banan
- 1 g Ekstrakt z wanilii
- 10 g (łyżka) Mąka pszenna pełnoziarnista/orkiszowa/kukurydziana
- 5 ml (pół łyżki) Olej rzepakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banana rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki i wsypujemy do blendera razem z jajkami, łyżeczką mąki i ziarenkami wanilii po czym miksujemy dokładnie. Otrzymaną masę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni lekko nasmarowanej tłuszczem z obu stron do zarumienienia.