+48 605 442 227 aneta.glass@koena.pl

Śniadanie ok 350 kcal 

1. Owsianka, która jest smaczna od razu po przygotowaniu na ciepło, ale jest też dobrym pomysłem by zabrać ją w słoiczku i zjeść na zimno. 

SKŁADNIKI:

  • 110 ml (pół szklanki) 
  • Napój (mleko) roślinny, np. kokosowy, sojowy, migdałowy/ mleko spożywcze 2% tłuszczu 
  • 40 g (4 łyżki) Płatki owsiane
  •  Jabłko 
  • 5 g (pół łyżki) Wiórki kokosowe 
  • 5 g (pół łyżki) Chia nasiona 
  • 5 g (łyżeczka) miód 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Mleko, płatki owsiane, chię i jabłko zagotuj i odstaw na 5-10 minut, aż owsianka zgęstnieje. Gotową owsiankę wymieszaj z miodem i wiórkami kokosowymi.

2. Owsianka z kakao i mrożonymi malinami 

Składniki: 

  • 110 ml (pół szklanki) Napój (mleko) roślinny, np. kokosowy, sojowy, migdałowy/ mleko spożywcze 2% tłuszczu 
  • 40 g (4 łyżki) Płatki owsiane 
  • 5 g (pół łyżki) Dynia, pestki 
  • 5 g (pół łyżki) Siemię lniane 
  • 5 g (pół łyżki) Kakao 16%, proszek 
  • Maliny, mrożone (garść) 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Do rondelka wsypać płatki i siemię lniane, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu nie mieszając, następnie gotować przez 5 – 7 minut do czasu, aż odpowiednio zgęstnieje i chwilę odczekać. Dodać kakao i wymieszać. Podawać z pestkami dyni i (ewentualnie ze zblendowanymi na mus mrożonymi) malinami.

3. Omlet bananowy 

Składniki: 

  • 2 Jaja kurze całe 
  • Banan 
  • 1 g Ekstrakt z wanilii 
  • 10 g (łyżka) Mąka pszenna pełnoziarnista/orkiszowa/kukurydziana 
  • 5 ml (pół łyżki) Olej rzepakowy 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Banana rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki i wsypujemy do blendera razem z jajkami, łyżeczką mąki i ziarenkami wanilii po czym miksujemy dokładnie. Otrzymaną masę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni lekko nasmarowanej tłuszczem z obu stron do zarumienienia.